Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Οίκος Τυδώρ: Η Άννα Μπολέυν είναι ακόμα εδώ?


       Η Άννα Μπολέυν, βασίλισσα της Αγγλίας, ήταν η βασιλική σύζυγος με την μεγαλύτερη επιρροή και ένα από τα διασημότερα και αινιγματικότερα φαντάσματα τη Αγγλίας.


      Η Άννα Μπολέϋν γεννήθηκε το 1501 ( σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς το 1507 ) στην Αγγλία. Ήταν γόνος της αριστοκρατίας και ήταν αρκετά μορφωμένη και καλλιεργημένη. Υπηρέτησε για κάποια χρόνια στην γαλλική αυλή  χάρη στον πατέρα της ο οποίος ήταν επιτυχημένος διπλωμάτης.
      Αν και η Άννα δεν ακολουθούσε τα τότε πρότυπα ομορφιάς, είχε μια ελκυστική εξωτική παρουσία. Επίσης κάποιοι αναφέρουν ότι ήταν εξαδάκτυλη.
      Το 1522 επιστρέφει στην Αγγλία μετά από την παραμονή της στη γαλλική αυλή, και γίνεται κυρια επί των τιμών της Αικατερίνης της Αραγονίας, της πρώτης συζύγου του Ερρίκου Η'. Την εποχή εκείνη η αδελφή της, Μαρία, ήταν ερωμένη του.
      Ο Ερρίκος ερωτεύτηκε την Άννα, εκείνη όμως δεν δέχτηκε να γίνει ερωμένη του, αν και διατηρούσαν σχέση. Άσκησε πάνω του σοβαρές πιέσεις για διαζύγιο, το οποίο όμως δεν επέτρεπε η εκκλησία. Έφυγε μάλιστα από την αυλή και πήγε στο Κεντ. Ο Ερρικος εντυπωσιάστηκε τόσο που της έστελνε διαρκώς ερωτικές επιστολές και πανάκριβα δώρα.
     7 χρόνια αργότερα αποφάσισε να την παντρευτεί μυστικά, όχι μόνο γιατί ήταν ερωτευμένος μαζί της αλλά και γιατί η Αικατερίνη του είχε χαρίσει μόνο μία κόρη. Λίγους μήνες αργότερα ο γάμος του βασιλιά με την Αικατερίνη θεωρήθηκε άκυρος, Βασίλισσα πλέον είναι η Άννα, η οποία φέρνει στον κόσμο την Ελισάβετ, μετέπειτα βασίλισσα της Αγγλίας.
    Την γέννηση της Ελισάβετ δεν ακολούθησε καμία γέννηση αγοριού, αντίθετα η Άννα είχε πολλες αποβολές. Ο Ερρίκος είχε βρει πλέον νέο ερωτικό ενδιαφέρον, την κυρία των τιμών Τζέιν Σέυμουρ. Υποκινούμενος από τον έρωτα του για εκείνη αλλά και από την επιρροή των πολίτικών αντιπάλων της Άννας, την καταδίκασε σε αποκεφαλισμό για προδοσία, αιμομιξία, με το μικρότερο αδερφό της, μαγεία, και απόπειρα δηλητηρίασης του Ερρίκου Φιτζρόυ, νόθου γιου του συζύγου της.Εκτελέστηκε στον Πύργο του Λονδίνου στις 19 Μαίου 1536. Ο Ερρίκος την επόμενη μέρα αρραβωνιάστηκε την Τζέην.




         Το φάντασμα της Άννας Μπολέυν έχει θεαθεί σε αρκετές περιοχές της Αγγλίας, στις οποίες η Άννα είχε ζήσει μικρές ή μεγάλες στιγμές.

Λονδίνο: Η Άννα είναι ένα από τα πολλά φαντάσματα στον Πύργο του Λονδίνου. Το φάντασμα της έχει ειδωθεί κοντά στο σπίτι του βασιλιά και στον Πράσινο Πύργο. Το 1933 ένας φρουρός είδε μια γυναίκα, την οπόια ρώτησε ποια ήταν και τι ήθελε. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, όρμησε σε αυτήν με την ξιφολόγχη του. Η ξιφολόγχη πέρασε μέσα από την γυναίκα, και χτύπησε τον τοίχο πίσω της. Ο φρουρός εγκατέλειψε τη θέση του και έτρεξε. Η γύναίκα ήταν η Άννα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και το 1864, αλλά στη συνέχεια ο στρατιώτης λιποθύμησε και δικάστηκε γιατί κοιμόταν εν ώρα καθήκοντος. Ευτυχώς, υπήρχαν μάρτυρες να επιβεβαιώσουν την ιστορία του και αθωώθηκε. Ένα άλλο στέκι της Άννας στον Πύργο, βρίσκεται κοντά στο Λευκό Πύργο, όπου είχε εκτελεστεί.  
 
Εκκλησία του Αγίου Πέτρου: Όταν η Άννα ξεψύχησε, το σώμα της έμεινε εκεί, πάνω στο ικρίωμα, μέχρι που κάποιος υπηρέτης την έβαλε σε ένα κουτί για βέλη. Αργότερα θάφτηκε σε έναν ανώνυμο τάφο στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου. Το πνεύμα της δεν είχε ησυχάσει.
Ένα βράδυ, ένας αρχιφύλακας του πύργου είχε περιπολία έξω, όταν παρατήρησε ότι τα παράθυρα του παρεκκλησίου ήταν φωτισμένα. Ανέβηκε την σκάλα και κοίταξε μέσα. Προς έκπληξή του, είδε μια πομπή με επικεφαλής μια γυναίκα που του θύμισε πίνακες της Άννας που είχε δει.
Φαντάσματα με περίλαμπρα ρούχα δικαστήριου την ακολουθούσαν αργά στο διάδρομο. Μετά από λίγα λεπτά, οι φιγούρες σιγά-σιγά έσβησαν από τα μάτια του ενώ κατεβαίναν στην εκκλησία.
 
Κάστρο Χέβερ, Κεντ:  Εδώ γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα η Άννα. Πάντως εδώ γνωρίστηκε με τον Ερρίκο, τον έντρα που ερωτεύτηκε και τον άντρα που την σκότωσε. Έχει θεθεί εκεί πάρα πολλές φορές. ίσως να μην θέλει να προχωρήσει, να την κρατάνε πίσω οι ωραίες αναμνήσεις του έρωτά τους.
Αλλά το φάντασμα της Άννας κυκλοφορεί και ακέφαλο, με το κεφάλι της αγκαλιά, κυρίως στις 19 Μαίου. Αναπολώντας τις καλές εποχές και αναζητώντας ανάπαυση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου