Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Το κόκκινο στοιχειωμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης

   Μπορεί το στοιχειωμένο σπίτι στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 263 να είναι το πιο διάσημο, δεν είναι όμως το μοναδικό στοιχειωμένο κτίριο της Θεσσαλονίκης, η οποία δικαίως αποκαλείται "πόλη των φαντασμάτων". Το σπίτι της παρακάτω φωτογραφίας βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας με Ερμού γωνία και είναι ένα από τα επιβλητικότερα και τρομαχτικότερα κτιρια της πόλης.
Το "Κόκκινο Σπίτι" ονομάζεται Μέγαρο Λόγγου. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928 για τον βιομήχανου Ιωάννη Λόγγο. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας κλωστουφαντουργίας.  Κατασκευαστής ήταν η "Ανωνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών", που παραδόξως, χρεωκόπησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, και συγκεκριμένα το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε απο πυρκαγιά, επίσης λίγα χρονια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά την διάρκεια της κατασκευής αποφασίστηκε απο τον ιδιοκτήτη η προσθήκη και τρίτου ορόφου, και τα σχέδια τροποποιήθηκαν δίνοντας στο κτίριο την σημερινή του μορφή. Διαθέτει τρία καταστήματα στο ισόγειο , 2 διαμερίσματα στον πρώτο όροφο, 2 στον δεύτερο, και ένα οροφοδιαμέρισμα στον τρίτο, που είναι και το πιό εντυπωσιακό, με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι.

Είναι το μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής με αυτή την μορφή σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη, για να μην πώ την Ελλάδα. Η προσωνυμία "Κόκκινο Σπίτι" οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τουβλάκια και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια.  Ιδιοκτήτρια ολόκληρου του κτιρίου είναι μια απροσδιορίστου ηλικίας ηλικιωμένη γυναίκα, που μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς εκκεντρική, και που μέχρι πρίν απο έξι χρόνια μάλλον κατοικούσε στο οροφοδιαμέρισμα του τρίτου ορόφου, όσο και άν αυτό σας ακούγεται περίεργο.


Αρκετοί έχουν ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού του ισογείου την άδεια να μπουν στο σπίτι καθώς και ενός μαστορα που εκτελούσε εργασίες μέσα σε αυτό, η απάντηση όμως που δέχτηκα ήταν ένα κατηγορηματικό "όχι" εκ μέρους της ιδιοκτήτριας. Το 1964 σε ένα από τα διαμερίσματα του κτιρίου αυτοκτόνησε ο παιδίατρος Παναγιώτης Αλτσιτζόγλου. Ένα άλλο διαμέρισμα είχε επιταχθεί από εναν Γερμανό αξιωματικό κατά την διάρκεια της κατοχής.

Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι όποτε περνανε από εκεί αισθάνονται κάποιον να τους παρακολουθεί από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου, ιδιαίτερα από εκείνα της οδού Ερμού. Πάντως η ιδέα που κυριαρχεί περισσότερο είναι πως το "Κόκκινο" σπίτι αποτελεί κατοικία πρόσγειων, δηλαδή βρικολάκων. Αλήθεια ή ψέμα, σίγουρα κάτι περίεργο και αλλόκοτο συμβαίνει εκεί..
(πηγή:www.metafysiko.gr)




1 σχόλιο:

  1. η ιδια ιστοριουλα σε ολες τις ιστοσελιδες που εχω ψαξει για αυτο το σπιτι. μου κεντριζει παρα πολυ την περιεργεια και το γεγονος οτι κραταει τις πορτες του ερμητικα κλειστες η ιδιοκτητρια του με κανει να θελω να ψαχνω για αυτο το σπιτι παρα πολυ. οποιος ξερει κατι παραπανω για αυτο ας γραψει στα σχολια κατω, θα ειναι μια πολυ ισχυρη βοηθεια για μενα και για την ομαδα μου. ευχαριστω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή